Intr-un plan PR, comunicatul de presa constituie unul dintre elementele necesare pentru atingerea obiectivului. Iata cum sa integrezi un comunicat de presa intr-un plan PR.

1. Stabilirea obiectivelor pentru planul PR

Pare de la sine inteles, insa primul lucru cu care se incepe este definirea obiectivelor avute in vedere pentru respectivul proiect. In functie de scopul final, toate obiectivele mici care fac parte din planul de PR vor contribui la atingerea acestui scop.

De exemplu, un scop final poate fi cresterea vanzarilor pentru biletele de avion pe o anumita ruta. Unul dintre obiectivele mici, comunicatul de presa, va fi definit corelandu-l cu acest scop.

2. Studierea pietei tinta

Intr-un plan de PR reusit este esential sa studiezi piata tinta, astfel incat sa adopti cele mai potrivite tactici in functie de tipul audientei respective. De exemplu, daca pe ruta Bucuresti-Lisabona cei mai multi pasageri sunt oameni de afaceri, atunci planul de PR ar trebui sa tina cont de acest amanunt. Dupa ce stabilesti care este audienta, se poate crea un mesaj atractiv pentru aceasta audienta.

3 Realizeaza o baza de date de contact

Baza cu datele de contact trebuie sa contina informatii despre persoanele din industria respectiva: jurnalisti care acopera domeniul in cauza, companii, bloggeri, site-uri de nisa, freelanceri etc. Aceste date de contact iti sunt folositoare la emiterea comunicatului de presa si nu numai.

4 Stabileste tactica pentru planul de PR

Primul lucru pe care il doresc firmele care angajeaza specialisti PR este sa aiba un comunicat de presa. Acesta reprezinta primul pas, insa se pot face mai multe demersuri.

Poti crea pagini in retelele de socializare sau poti crea un blog oficial al companiei. Daca acestea exista deja, trebuie sa te gandesti la ceea ce ai putea publica astfel incat sa serveasca scopului companiei de PR.

Poti face un eveniment interactiv, pe care sa-l promovezi apoi printr-un comunicat de presa. De exemplu, daca reprezinti o firma de produse cosmetice, se pot organiza zile cu anumiti candidati alesi pentru o sedinta cu un make-up artist. Se pot face filmulete si fotografii care apoi se distribuie pe bloguri, Twitter, Facebook etc.

Daca promovezi biletele de avion pentru o anumita destinatie, se poate organiza un infotrip cu jurnalisti care reprezinta publicatii-cheie. Acestia sunt invitati sa calatoreasca cu avionul, oferind astfel posibilitatea ca destinatia si compania aeriana sa fie promovate.

Se pot face studii de caz, care sunt extrem de atractive pentru mass-media, venind cu informatii concrete, exacte.

Fiecare dintre aceste evenimente ar putea face subiectul unui comunicat de presa.

5 Planifica actiunile pe un calendar

Intr-un calendar, stabileste datele in care se incadreaza planul de PR si apoi fiecare actiune in parte, cu data aferenta. De exemplu, in fiecare zi trebuie sa postezi ceva pe blog si pe Facebook, care sa aiba legatura cu proiectul tau. Daca planul de PR este de a vinde cat mai mult din colectia de vara de haine pentru femei, pune in calendar datele si demersurile pentru fiecare zi, saptamana sau luna: concursurile pe care le vei organiza, comunicatele de presa emise, perioadele cu discounturi, newslettere trimise spre baza de abonati etc.

Taguri: , ,

Trebuie sa fii logat ca sa poti adauga un comentariu.