Fiecare comunicat de presa pe care il faci trebuie sa fie fie interesant, atractiv, corect, pe scurt, trebuie sa-si atinga scopul. Este o adevarata provocare sa reusesti sa spui ceea ce iti doresti, cum iti doresti, in timpul pe care il ai la dispozitie. In valul de informatii cu care lucrezi, in succesiunea clientilor, ai nevoie de cateva repere fixe. Nu uita niciodata factorii vitali de care sa tii cont intr-un comunicat de presa.
1 Claritatea
Inca din prima fraza cititorul trebuie sa inteleaga exact despre ce este vorba in acel comunicat de presa. Daca incepi textul intr-un mod ambiguu, sunt mari sanse ca cititorul sa schimbe pagina sau sa stearga emailul din primele secunde.
2 Credibilitatea
La fel ca in cazul unui CV, continutul comunicatului de presa, oricat de interesant este, are de suferit daca exista greseli de scriere. Nu uita niciodata ca este importanta nu doar informatia prezentata, dar si modul de prezentare. Credibilitatea constituie un factor esential in succesul unui comunicat de presa.
Verifica informatia din mai multe surse, cere acordul acolo unde este nevoie si corecteaza textul. Daca nu ai timp suficient sa te detasezi de text si sa-l revezi cu ochi proaspeti, roaga alte persoane sa faca o corectura suplimentara sau chiar mai multe. Important este ca informatia sa fie corecta din toate punctele de vedere.
3 Cuvintele folosite
Pentru a stimula imaginatia cititorului si a-i trezi interesul, uneori se folosesc metafore sau adjective in exprimarea informatiilor. Aceste artificii de limbaj, insa, trebuie bine dozate astfel incat ele sa-si atinga scopul.
In mod obisnuit, un comunicat de presa ofera informatia in mod clar, pentru ca toata lumea sa inteleaga despre ce este vorba. Daca te folosesti, insa, de metafore sau alte tehnici prin care sa tii cititorul in pagina, nu uita niciodata ca “less is more”. De aceea, nu exagera niciodata cu folosirea unor cuvinte precum “minunat”, “excelent””, “cel mai bun”, “calitatea I” etc.
4 Exprimarea
Exprima-te simplu, la timpul prezent, evitand diateza pasiva. Verbele folosite la diateza activa au un impact mai mare asupra cititorului.
Citeste din nou propozitiile si frazele. Vezi care dintre ele sunt prea lungi si gaseste o modalitate de a le prescurta, fara sa tai din informatia oferita.
Starneste interesul cititorilor mizand pe limbajul emotional. Astfel, in loc sa spui cum afecteaza criza pe romani, te adresezi direct cititorului, spunandu-i cum ii sunt lui afectate buzunarele.
Distanteaza-te un pic de propriul text si priveste-l ca pe un comunicat scris de altcineva. Te amuza? Iti starneste interesul? Vezi care este impactul asupra ta pentru a-ti da seama daca este cazul sa faci modificari. Ai posibilitatea si sa-l dai altcuiva sa-l citeasca pentru a primi mai multe sugestii.
Incearca sa-ti raspunzi la intrebarile esentiale:
a. Este acest comunicat de interes pentru publicul tinta?
b. Daca ai fi jurnalist, ai considera ca acest comunicat este valoros pentru cititorii tai?
5 Multimedia
Inserarea de multimedia va atrage atentia jurnalistilor si celorlalti cititori. In plus, motoarele de cautare acorda o importanta deosebita continutului variat si plaseaza mai bine in cautari paginile care contin multimedia.
Studiile arata ca cititorii petrec cu aproximativ 30 secunde mai mult timp citind comunicate care includ imagine. 30 secunde in care sa ii convingi ca mesajul transmis este interesant.
Un comunicat de presa bine scris poate sa creasca vanzarile, face cunoscuta compania marelui public si contribuie la consolidarea marcii si a produselor companiei. Citeste articolele despre structura comunicat de presa si model comunicat de presa pentru mai multe sfaturi care duc la cresterea eficientei comunicatelor tale.
Taguri: comunicat de presa, comunicate de presa, model comunicat de presa, structura comunicat de presa