Pentru a reusi in domeniul relatiilor publice, iti sunt necesare o suma de calitati si abilitati variate. De la incredere in fortele proprii la capacitatea de a-i asculta si intelege pe ceilalti, cele mai multe dintre acestea intra in sfera inteligentei emotionale. Ce este EQ-ul si care este legatura sa cu lumea relatiilor publice, descopera in continuare!
Ce este inteligenta emotionala?
Inteligenta emotionala, concept aprofundat si popularizat de americanul Daniel Goleman, se refera la abilitatea individului de a identifica, evalua si controla emotiile proprii si alte celorlalti. EQ-ul include, astfel, doua componente principale: competenta personala si competenta sociala. Acestea doua includ abilitati care fac referire la capacitatea unei persoane de a-si controla propriul comportament, de a face fata situatiilor sociale complexe si de a lua decizii pe cont propriu.
Importanta inteligentei emotionale a fost luata in calcul abia in ultimele decenii cand, in urma unor studii, s-a constatat ca IQ-ul nu este un element sigur de predictie a succesului unei persoane. Cu alte cuvinte, specialistii au constatat ca oamenii au mai multa nevoie de inteligenta emotionala pentru a reusi decat de un IQ foarte ridicat.
Legatura dintre EQ si PR
Inteligenta emotionala include, in mare, patru trasaturi esentiale. Un bun specialist in PR, posesor al tuturor acestora, are toate sansele sa cunoasca succesul.
1. Constientizarea de sine
Constientizarea de sine se refera la capacitatea unei persoane de a-si identifica emotiile si de a le tine sub control, atunci cand situatia o cere. O astfel de abilitate, in cazul unui specialist in PR, in calitatea sa de “voce” a unei companii, se traduce prin capacitatea de a-si tine in frau emotiile, indiferent care sunt acestea (furie, teama etc.), pentru a proteja imaginea firmei pe care o reprezinta.
2. Controlul de sine
In corelatie cu punctul anterior, un profesionist din domeniul relatiilor publice trebuie sa poata sa isi gestioneze reactiile indiferent de situatie. Controlul de sine se manifesta prin deosebirea emotiilor pozitive de cele negative si utilizarea lor in mod eficient, in folosul, nu in detrimentul imaginii companiei al carei reprezentant este.
3. Constientizarea sociala
Constientizarea sociala este o alta trasatura specifica inteligentei emotionale care este de folos oricarui specialist in PR. Depasind sfera personala, constientizarea sociala face referire la capacitatea individului de a intelege si de a reactiona la emotiile celor cu care interactioneaza. O astfel de persoana reuseste sa empatizeze si sa stabileasca o legatura reala cu cei din jur.
Acesta calitate este vitala unui bun profesionist in PR – constientizarea sociala te ajuta sa iti intelegi mai bine audienta si sa descoperi ce anume ii declanseaza un raspuns emotional.
4. Managementul relatiilor
Nu in ultimul rand, cea din urma trasatura a inteligentei emotionale te ajuta sa folosesti eficient constientizarea sociala pentru o interactiune de succes cu cei din jur. Managementul relatiilor implica adaptarea comportamentului la acela al interlocutorilor, extrem de diferiti, de la clienti la colegi, sefi si altii.
Taguri: inteligenta emotionala, relatii publice, specialist relatii publice