Cele mai multe companii romanesti au inteles mediul online si s-au adaptat tendintelor, ne spune Larisa Petrini, Managing Partner Saatchi&Saatchi PR. Comunicarea digitala ofera numeroase oportunitati, dar are si dezavantajele sale. Despre acestea, dar si despre campaniile de suflet si lucrurile care o inspira pe Larisa Petrini am povestit in interviul acordat pentru Comunicatedepresa.ro.
Comunicatedepresa.ro: Cat de mult se concentreaza astazi campaniile voastre pe comunicarea online fata de acum, sa spunem, 5 ani?
Larisa Petrini: Mediul digital ofera in prezent oportunitati nelimitate de generare de continut. In contextul in care reactiile consumatorilor la acest mediu sunt prompte, acest context nu poate decat sa ne stimuleze, sa devenim din ce in ce mai creativi in abordare si, astfel, sa obtinem rezultate foarte bune. In prezent, fiecare campanie dezvoltata de noi este abordata integrat, online-ul fiind parte din ecuatie. Ponderea digitalului in proiectele desfasurate de agentie inregistreaza o crestere constanta in ultimii ani.
Comunicatedepresa.ro: Crezi ca au reusit companiile romanesti sa inteleaga pana acum mediul online? Au devenit mai deschise in comunicare?
Larisa Petrini: Cele mai multe companii romanesti inteleg mediul online si se adapteaza noilor tendinte. In felul acesta, comunicarea se realizeaza mai usor, mai natural, fara bariere. Agentiile si companiile romanesti sunt foarte deschise la oportunitatile pe care le ofera comunicarea digitala, fiind de foarte multe ori initiatori ai instrumentelor specifice acestui mediu.
Comunicatedepresa.ro: Numeste 3 avantaje ale comunicarii online versus PR-ul traditional.
Larisa Petrini: Avantaje ar fi rapiditatatea de transmitere a mesajului si posibilitatea aproape nelimitata de a promova un mesaj pe mai multe canale in acelasi timp. Comunitatile online devin definitorii pentru contextul actual de comunicare.
Exista, insa, si dezavantaje ale comunicarii online, iar unul deloc de ignorat este timpul record in care o criza de imagine poate izbucni.
Comunicatedepresa.ro: O campanie de comunicare in online consuma resurse mai multe decat una in offline?
Larisa Petrini: Mediul online este mai accesibil si consuma resurse mai putine, marea majoritate a consumatorilor fiind angajati în conversaţie din mers, in drum spre serviciu, pe telefon sau calculator.
Comunicatedepresa.ro: Genereaza online-ul mai multe crize de PR? Daca ne gandim ca un consumator poate afecta reputatia unei companii la fel de mult ca un jurnalist…
Larisa Petrini: Da, insa oricat de serioasa ar fi criza, ai ocazia sa raspunzi rapid si in timp real.
Comunicatedepresa.ro: Se gestioneaza mai greu o criza de PR in online, avand in vedere ca informatia negativa ramane indexata mult timp pe Internet?
Larisa Petrini: Uneori crizele din online se pot gestiona cu usurinta, avand in vedere ca informatia se poate actualiza mult mai repede si update-urile pe subiect se pot realiza in timp real. Un website, de exemplu, este usor de accesat si de actualizat cu cele mai recente stiri legate de criza respectiva.
Comunicatedepresa.ro: Cat de mult crezi ca este valorificat astazi PR-ul online in Romania? Indraznim sa ne comparam cu tari precum SUA sau Marea Britanie?
Larisa Petrini: In ultimii ani, am asistat la o evolutie pozitiva a pietei locale de relatii publice care s-a indreptat foarte mult spre mediul online, serviciile oferite de agentii diversificandu-se constant. PR-ul are in continuare o relevanta deosebita in economia planurilor de comunicare ale companiilor, mediul digital oferind multiple oportunitati de generare de continut.
Da, dovada fiind participarea agentiilor locale la festivalurile de specialitate si premiile castigate pentru campanii de PR implementate local.
Portret
Campania ta de suflet.
O campanie pentru copiii bolnavi de cancer despre care va invit sa cititi aici: http://www.fastcocreate.com/1680653/pain-squad-mobile-app-gamifies-cancer-treatment-for-sick-kids
Campania online de care iti amintesti cu drag.
“Zilele Sperantei”, campanie sociala dezvoltată pentru Samusocial Romania cu scopul de a aduce in atentia publicului larg problemele cu care se confrunta oamenii fara adapost in timpul iernii.
Premiul care ti-a adus cea mai mare satisfactie.
Campania internationala “DAYS OF HOPE”, implementata anul trecut de Saatchi & Saatchi PR, Saatchi & Saatchi si Zenith Media. A fost premiată la cele mai importante festivaluri din industrie, obtinand aproximativ 30 de premii internationale.
Oamenii de comunicare pe care ii apreciezi cel mai mult.
Eliza Rogalski
Obiceiurile care te relaxeaza.
Yoga, scrima, gatitul si volunturismul (“travel&volunteering”).
Lucrurile care te inspira:
Baietelul meu, mama, vizitele la Brasov, natura, cartile, muzica preferata.
Carte de vizita
Data si locul nasterii: 29. 05. 1979 Brasov
Studii: Universitate Media, Facultatea de Jurnalism
SNSPA, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice
Cornell University, Plant-based Nutrition (Certificate Program)
Studenta la Institute for Integrative Nutrition
Cariera: Experienta de peste 12 ani în domeniul comunicarii. Din 2008 conduce operatiunile de Public Relations si Corporate Social Responsibility ale grupului Centrade din pozitia de Managing Partner, Saatchi & Saatchi PR.
Expertiza in Corporate Affairs, Managementul Reputatiei si Comunicare de Criza, gestionand clienti precum Lego, AXA, Procter & Gamble, Gaz de France sau GSK. Membra a Asociatiei Romane de Relatii Publice (ARRP) si activ implicata in proiecte sociale, educationale si culturale, fiind membru in board-ul unor importante organizatii precum AIESEC, The European Nature Trust si Fundatia Principesa Margareta. Recent, a fost aleasa mentor si profesor in cadrul Universitatii Alternative CROS si este profesor in cadrul PR Academy.
Este ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution Day in Romania si urmeaza cursurile uneia dintre cele mai importante scoli de nutritie din lume, Institute of Integrative Nutrition din New York.
Taguri: comunitatea specialistilor in PR