Titlul unui comunicat de presa trebuie foarte bine gandit deoarece exista o multime de factori care sa fie indepliniti. Un titlu reusit poate face diferenta atunci cand vrei ca respectivul comunicat sa apara cat mai sus in motoarele de cautare.

Titlul trebuie sa fie relevant pentru jurnalistii interesati sa preia stirea, pentru clientii interesati de noutatea anuntata de catre companie, dar si pentru motoarele de cautare. Cu cat ai un titlu mai bine facut, cu atat comunicatul tau de presa va aparea mai sus in motoarele de cautare si va fi gasit mai usor de utilizatori.

Iata cateva ponturi pentru a crea un titlu optimizat pentru comunicatul tau de presa:

Scrie comunicatul si gandeste-te apoi la titlu

Scrie textul comunicatului prima data. Odata ce vei avea pe hartie toate informatiile, va fi mai usor sa te gandesti la variante de titlu decat atunci cand incepi cu titlul. Nu te grabi sa stabilesti titlul. Noteaza cateva variante care sa fie relevante pentru tema abordata in comunicat. Acestea vor fi variante ajutatoare, ca un punct de pornire.
Stabileste cuvantul cheie pentru titlul comunicatului

Dupa ce ai cateva variante de titlu, imagineaza-ti cum ai cauta tu pe internet, cu un motor de cautare, un articol despre tema abordata in acest comunicat. Foloseste unelte ajutatoare cum sunt site-urile sau programele care te ajuta sa vezi care este cel mai cautat cuvant cheie pe internet. Acestea iti sunt de folos atunci cand ai dubii si nu stii ce sa alegi din doua sau mai multe variante. Cuvantul cheie ales sau grupul de cuvinte trebuie in mod obligatoriu sa aiba legatura directa cu tema comunicatului de presa. Odata stabilit cuvantul cheie, va trebui sa-l inserezi in titlu, de preferinta cat mai la inceput.

Fii cat mai precis in titlu

Evita sa creezi un titlu evaziv, prea general sau unul metaforic. De exemplu, daca este vorba in comunicat despre o companie care face pe comanda scari interioare de lemn, este bine sa folosesti cuvinte cheie compuse specifice: “scari interioare de lemn” in loc de “scari” sau “scari interioare”. Cuvantul cheie sau expresia folosita in titlu trebuie sa fie aceeasi cu cea din lead si corpul textului. In acest fel, cuvantul cheie din titlul comunicatului devine relevant pentru continutul textului. Motoarele de cautare acorda o pozitie mai buna cand titlul este relevant pentru continut.

Pentru a avea un titlu clar si concis, renunta la cuvintele care nu sunt absolut necesare. De exemplu, in loc de “premiul pe care l-a primit” poti formula “premiul primit”.

Gaseste un titlu atractiv

Incearca sa compui un titlu care sa respecte regulile de mai sus, dar care sa nu sune anost. Este important ca oamenii sa dea click pe acest titlu odata ce-l citesc. Fa-l atractiv, fara sa fie metaforic sau scos din context. Evita titlurile banale, care nu starnesc nicio reactie, de tipul “Nume companie lanseaza un nou concurs”. Sunt multe concursuri anuntate prin comunicate de presa si unul in plus nu spune nimic nici jurnalistilor care preiau subiectul, nici posibililor candidati.

Taguri: ,

Trebuie sa fii logat ca sa poti adauga un comentariu.