SEO si Content Marketing

Se pare ca exista o mare confuzie in lumea marketingului cu privire la doua tehnici de marketing digital vitale, dar diferite: SEO si Content Marketing. Despre Content Marketing am vorbit pe larg in articolul “Content marketing – ce este si de ce ai nevoie de el”, unde am stabilit ce este, cum functioneaza, de ce este important pentru site-ul tau precum si cum te ajuta acesta sa cresti in motoarele de cautare.

Pe de alta parte, SEO are aproximativ aceleasi beneficii. Acelea de a face continutul site-ului tau mai vizibil in motoarele de cautare. Prin urmare este de inteles de ce cele doua termene creeaza confuzie in randul multor persoane.

In plus, in multe site-uri si bloguri cele doua termene apar in articole separate, specialistii tragand o linie de demarcatie intre cele doua. Realitatea este insa mai complicata. SEO si Content Marketing-ul merg mana in mana. Cele doua se completeaza reciproc si actioneaza ca angrenaje necesare oricarei campanii de marketing digital de succes.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza SEO si Content Marketingul impreuna este important sa stii, mai intai, cum functioneaza separat. 

Ce este SEO?

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) este un set de tehnici care asigura vizibilitatea continutului si a paginilor web pentru o anumita audienta pe care un agent de marketing doreste sa o vizeze. Pur si simplu acesta ajuta la potrivirea continutului din paginile site-ului tau cu interogarile specifice ale motoarelor de cautare din zona demografica pe care o tintesti. 

Scopul SEO este de a face ca publicul tinta sa-si indrepte atentia catre site-ul tau, indiferent de specificul acestuia. Astfel, scopul unei campanii SEO este de a atrage mai usor traficul catre site din motoarele de cautare, precum Google.

Fara continut, fie ca este vorba de pagini web, bloguri, descrieri de produse, articole sau chiar imagini si videoclipuri, SEO nu ar exista. Motoarele de cautare au nevoie de continut relevant, de calitate, pentru a afisa paginile unui site in cautari. Acest continut poate fi de mai multe feluri: articole relevante, descrieri ale produselor, cuvinte cheie relevante, etc. 

Ca sa intelegi mai bine, atunci cand cineva cauta pe Google “Cum sa faci placinta de mere”, motorul de cautare ii va fisa retete despre placintele de mere, nu despre ingrijirea corecta a pielii.

Ce este Content Marketingul si de ce este sustinut de SEO?

Content Marketingul este o strategie de marketing bazata pe continut. Este baza tuturor tipurilor de campanii de marketing digital. De exemplu, dupa realizarea unui articol pentru propriul site (indiferent de tipul acestuia), poate fi pus apoi pe platformele de socializare pentru a obtine mai multe afisari. Insa, adevarata putere a acestor articole vine cand sunt realizate tinand cont de SEO.  

Un continut SEO de calitate, nu inseamna ca articolul tau poate fi lipsit de stralucire. De asemenea, SEO nu este o potiune care repara blogurile si site-urile si le face sa apara ca prin magie pe prima pagina a rezultatelor de cautare.

Unul dintre numerosii factori pe care motoarele de cautare ii iau in considerare atunci cand analizeaza continutul este calitatea. Daca un articol de Content Marketing este plin de erori, inconsecvente sau este prost scris, nu exista suficient SEO in lume pentru a repara acest lucru.

Prin urmare contentul pe care-l realizezi trebuie sa placa publicului tinta specific, sa ofere o solutie la o problema sau sa ofere divertisment, dar sa fie bine scris, fara erori.

SEO si Content Marketingul, cei mai buni prieteni 

Putem spune asadar ca SEO si Content Marketingul sunt cei mai buni prieteni. Acesta este o chestiune legata de modul in care vei imbunatati vizibilitatea site-ului tau. Daca te afli la inceput de drum cu oricare dintre ele, iata cateva modalitati prin care poti utiliza Content Marketingul si SEO impreuna pentru a obtine rezultate mai bune:

1. Realizeaza continut tinand cont de motoarele de cautare 

Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa bombardezi continutul cu cuvintele cheie. In schimb, inseamna sa fii atent la modul in care functioneaza un motor de cautare. Un motor de cautare incearca sa-si dea seama despre ce este vorba pe o pagina sau un blog, apoi o catalogheaza in consecinta.

Din punctul de vedere al Content Marketingului, acest lucru ar putea insemna sa-ti imparti continutul in domenii individuale, fiecare dintre ele fiind cat mai restransa posibil si sa aiba legatura cu site-ul detinut.

De exemplu, daca ai o reprezentanta auto si doriti sa faceti un Content Marketing intensiv pentru marcile pe care le ai in stoc, este important sa ai cate o pagina dedicata fiecarei marci in parte si nu sa le ai pe toate la un loc. Sau, daca ai o singura marca de masini, acestea pot fi impartite in masini sport, SUV-uri, electrice, etc. Cu cat te concentrezi mai bine pe aceste aspecte, cu atat motoarele de cautare vor intelege mai bine imaginea de ansamblu a site-ului tau.

Daca ai nevoie de ajutor pentru a gasi cuvinte cheie relevante pentru pagina ta, poti folosi instrumentul Keyword Magic Tool. 

2. Creeaza content continuu

Desi acest lucru face parte in principal din strategia de marketing de continut, exista si SEO acolo. Unul dintre factorii la care se uita motoarele de cautare este frecventa cu care publici continut nou. Acest lucru este minunat pentru un blog sau un site care primeste actualizari regulate, dar daca esti la inceput de drum cu producerea de continut, stabilirea unui program de publicare ajuta enorm.

Si in acest caz SEO joaca un rol esential. Acela de a se asigura ca continutul este echilibrat pentru site-ul tau si ca nu te bazezi prea mult pe anumite aspecte ale afacerii, ignorand altele care au nevoie, de asemenea, de atentie. 

Specialistii SEO folosesc analiza si alte instrumente tehnice pentru a se asigura ca lacunele care apar sunt acoperite si ca domeniile noi pe care ar dori sa le exploreze sunt abordate in mod corespunzator.

3. Evalueaza link-urile

O evaluare periodica a link-urilor care vin de pe alte site-uri catre site-ul tau este un must. In acest fel te asiguri ca backlink-urile din site-urile ”rele” nu vin catre pagina ta pentru a strica SEO. Este important ca backlink-urile catre site-ul tau sa vina doar de pe site-uri care au un page rank mai mare decat page rankul site-ului tau.

SEO te poate ajuta sa eviti plasarea de link-uri pe site-uri nepotrivite. De asemenea, trebuie sa fii atent ce link-uri postezi in site-ul tau. Daca ai, de exemplu, un site dedicat animalelor de companie, nu este deloc relevant sa faci o trimitere catre un site de panouri fotovoltaice. Aceste link-uri nu sunt valoroase pentru site-ul tau si nu fac decat sa-l traga in jos.

SEO vs. Content Marketing: le poti avea pe ambele?

Dupa cum ai vazut, raspunsul este da. Content Marketing-ul si SEO trebuie sa lucreze impreuna pentru a oferi utilizatorilor continut relevant si care sa atraga atentia. Daca vinzi un produs excelent, trebuie sa scrii continut care sa atraga utilizatorii. Pentru asta este nevoie de o strategie SEO solida. SEO ar trebui sa fie o parte substantiala a planificarii care intra in dezvoltarea unui plan adecvat de Content Marketing. 

Exista o anumita sinergie intre SEO si Content Marketing. Iar cand ambele sunt facute bine rezultatele sunt imbucuratoare. 

Munca nu este una usoara si trebuie facuta constant, insa in momentul in care este facuta bine, datele de analiza iti vor arata cat de mare este rasplata.  

Alege comunicatedepresa.ro pentru strategia ta de SEO si Content Marketing

Lucrezi la campania ta de SEO si Content Marketing si vrei sa publici advertoriale, comunicate de presa sau articole SEO? Alege sa publici prin intermediul platformei comunicatedepresa.ro. Ai peste 800 de site-uri din toate domeniile la dispozitie, dar si posibilitatea de a publica articole instant.

Iar daca esti in cautarea unui pachet personalizat pentru articolele publicate de tine, trimite un e-mail catre info@comunicatedepresa.ro si echipa de vanzari iti va oferi un pachet personalizat pentru nevoile tale.

FOTO: freepik.com

Taguri: , ,

3 comentarii la articolul SEO si Content Marketing? Cum sa le combini eficient pentru a obtine cele mai bune rezultate