Pentru ca proiectele tale sa aiba succes, este important sa stii cum arata peisajul in domeniul de activitate in noul an si sa observi care sunt principalele tendinte in Relatii Publice, Marketing si Comunicare. Schimbarile si transformarile care au loc in aceste domenii  reflecta schimbari majore in comportamentul consumatorilor.

Una dintre cele mai mari schimbari este legata de folosirea tehnologiei, de modul in care este consumata informatia astazi. Afla care sunt tendintele in Marketing, Comunicare si PR in 2012 de la specialisti internationali de renume. 

Intr-o conferinta Mynewsday, Jonathan Bean, COO la Mynewsdesk, a prezentat cateva tendinte ale domeniului de comunicare in acest an.

1. Informatia digitala

Canalele digitale continua sa se dezvolte si sa joace un rol tot mai important in propagarea informatiei si provocarea unei reactii a publicului consumator. Aceste canale sunt vitale atat din punct de vedere strategic, cat si ca buget.

In timp ce in print un articol trebuie sa aiba un inceput si un sfarsit, in media digitala povestea se poate adapta si dezvolta in timp, ajungand chiar sa se schimbe ca directie. Jurnalistul din social media abordeaza audienta diferit, ii implica pe oameni in discutii, provoaca interactiunea si incurajand discutiile.

2. Descentralizarea social media

Desi companiile au departamente specializate care se ocupa de imaginea companiei in social media, in prezent orice angajat este un ambasador al companiei si promova brandul pe conturile sale personale. In social media, s-a demonstrat ca oamenii sunt intr-o cautare naturala de alti oameni si ca un mesaj venit de la o persoana cunoscut are o influenta mai mare decat mesajele transmise organizat.

Pe de o parte, promovarea companiei de catre non specialisti prezinta riscul unui mesaj inconsecvent. Pe de alta parte, tocmai aceasta inconsecventa face mesajul mai autentic deoarece nu pare sa existe o strategie in spatele lui. Cu toate acestea, ambasadorii neoficiali ai companiei trebuie sa respecte anumite reguli pentru ca ceea ce publica ei in social media sa aiba unitate si sa se identifice cu imaginea oficiala a companiei. Pentru a realiza acest lucru, valorile companiei trebuie sa fie comunicate intern, astfel incat angajatii sa inteleaga diversele fatete ale viziunii companiei.

3. Consumatorii, generatori de continut

O simpla postare pe Twitter despre o calatorie cu o companie aeriana poate fi preluata ca stire pe blogul oficial al companiei si transformata intr-o strategie de promovare a acesteia. Brandul unei companii este definit de catre clientii ei, de catre prieteni, parteneri etc.

Cand o companie discuta direct cu clientii in social media si le publica povestile, acest lucru este folositor pentru imaginea companiei, aratand publicului cine este ea. Prin astfel de metode simple se castiga credibilitate deoarece stirea porneste de la o poveste reala, cu oameni adevarati care folosesc serviciile companiei. Cu cat povestea din social media este mai autentica, cu atat va atrage mai mult simpatia utilizatorilor.

4. Influentatori

Noile gadgeturi permit utilizatorilor nu doar sa acceseze informatia de oriunde, dar sa si foloseasca aplicatii care sorteaza informatia dupa interese. In loc sa primeasca ceea ce li se da de la publicatii pe care nu le cunosc personal, utilizatorii se inscriu la newslettere si alerte pentru a primi informatii recomandate de prieteni sau  persoane cunoscute. Influentatorii sunt persoane informate, care folosesc resurse online pentru a se informa direct, de exemplu prin site-uri de distributie de comunicate de presa care transmit informatia in forma initiala si sunt usor de accesat pe variante mobile.

Companiile se pot promova cu ajutorul acestor influentatori daca le dau mana libera sa publice povestea din punctul lor de vedere, cand si cum vor ei. Este, de exemplu, cazul bloggerilor de succes.

Taguri: , , ,

Trebuie sa fii logat ca sa poti adauga un comentariu.