Romanii interesati sa isi deschida noi afaceri in 2018 pot accesa pana la 200.000 de lei, prin programul Start Up Nation. Doar in 2017, s-au inregistrat in jur de 19.000 planuri de afaceri si s-au finantat 8.600. Despre noutatile Start Up Nation a vorbit, pentru Comunicatedepresa.ro, Marta Bouaru, manager firma de consultanta IsoGold Consult.
Comunicatedepresa.ro: Ce este Start Up Nation?
Marta Bouaru: Start Up Nation este un program de finantare adresat societatilor nou-infiintate. Sunt eligibile societatile care acceseaza pe un cod CAEN pe care nu l-au mai avut autorizat niciodata, pe o alta entitate juridica.
Cine poate aplica la Start Up Nation?
Poate aplica orice societate, deschisa dupa 30.01.2017, cu capital integral romanesc, ce se incadreaza in categoria IMM-urilor si incepe pentru prima data o activitate autorizata. Atentie! Administratorii societatii care acceseaza finantarea trebuie sa indeplineasca aceeasi conditie, de a nu fi avut niciodata pe o alta entitate juridica acel cod CAEN autorizat!
Care sunt conditiile necesare pentru a putea aplica la acest program de finantare?
Conditiile de eligibilitate sunt:
- societatea sa nu fie in stare de indolenta, lichidare, faliment;
- societatea sa fie deschisa dupa 30.01.2017;
- sa se creeze minim un loc de munca si sa fie mentinut minim doi ani;
- achizitiile propuse in planul de afaceri sa fie in stransa legatura cu codul CAEN pe care se acceseaza finantarea;
- sa se acceseze pe un cod CAEN eligibil;
- societatea sa se incadreze in categoria IMM-urilor;
- sa nu aiba datorii la stat;
- sa nu fi accesat, in ultimii 3 ani, ajutoare de minimis care sa depaseasca 200.000 euro.
- aplicantii trebuie sa fie absolventi după anul 2012 (minimum studii medii – 12 clase), persoane defavorizate sau someri.
Care sunt domeniile de activitate ce au cele mai mari sanse sa fie aprobate de catre cei ce fac evaluarea proiectelor depuse?
Domeniile cu sanse mari de finantare sunt: productie/IT cod CAEN 6201/ ind.creative. Activitatile de servicii ar trebui sa-si asume crearea a minim 3-4 locuri de munca pentru a-si creste sansele la finantare. Asta depinde foarte mult de numarul de proiecte depuse cu 100 si 95 de puncte.
Ce noutati aduce programul de finantare 2018 fata de sesiunea din 2017?
In 2018, noutatile anuntate sunt:
- se plafoneaza valoarea pentru crearea unui site web la 5000 lei;
- bugetul alocat achizitiilor de telefoane si tablete nu poate depasi 2.500 lei;
- nu sunt eligibile achizitiile de software necesare pentru desfasurarea activitatii pe cod caen 6201;
- nu se finanteaza activitati de spiritism, astrologie, servicii de escorta, servicii de stabilire a intalnirilor, video chat, servicii ale agentiilor matrimoniale;
- s-au inclus in categoria echipamentelor: echipamente pentru locurile de joaca si sali de sport, fitness, x-body si de forta, drone, telefoane mobile si tablete.
Care sunt tendintele in ceea ce priveste domeniile alese in 2018 fata de 2017?
Din contractele incheiate pana acum, 50% sunt pe productie; 25% industrii creative si 25% servicii. Pe activitati de comert noi nu scriem proiecte pentru ca nu au sanse sa intre la finantare.
Cati aplicanti au fost in 2017, cati estimati in 2018?
In 2017, s-au inregistrat in jur de 19.000 de planuri de afaceri si s-au finantat 8.600. In 2018 se vor finanta 10.000 planuri de afaceri si estimam o crestere semnificativa a depunerilor. In 2017, evaluarea a fost usor permisiva, s-au cerut multe clarificari si s-au acceptat la finantare planuri de afaceri mai putin documentate. In 2018 va creste atentia evaluarilor si rata de respingere va fi mult mai mare. Sfatuim potentialii beneficiari sa-si selecteze firmele de consultanta in functie de experienta planurilor de afaceri IMPLEMENTATE, nu doar scrise.
Cine sunt castigatorii Start Up Nation 2017?
In 2017 s-au finantat domeniile din sfera productiei/IT/ industrii creative si servicii.
Ce echipamente ce pot fi achizitionate prin acest program de finantare Start Up Nation 2018?
Cheltuielile eligibile privind finantarea Start Up Nation 2018 sunt reprezentate de:
- echipamente si utilaje
- spatii de lucru
- autoutilitare
- autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe societate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
- echipamente de climatizare/incalzire
- echipamente de obtinere a unei economii de energie
- echipamente IT
- mobilier
- birotica
- achitizitii si chirii doar pentru spatiile care nu au destinatie locativa
- cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
- realizare pagini web de prezentare – limita 5.000 lei
- cursuri de antreprenoriat
- software limitat la 60.000 lei
In ceea ce priveste TVA-ul, acesta este eligibil pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.
Care este rolul unei firme de consultata?
Consultantul ghideaza beneficiarul spre o activitate pe care o poate desfasura, in mod cert; intocmeste un plan de afaceri in mod corect; informeaza clientul atat asupra beneficiilor finantarii, cat si a riscurilor care pot sa apara; informeaza corect asupra cheltuielilor eligibile si neeligibile; sustine si ajuta la implementarea corecta a planului de afaceri, cat si monitorizarea pe perioada minima de 3 ani.
Cum se face concret evaluarea?
Evaluarea planului de afaceri se face dupa incarcarea pe platforma online. O data din punct de vedere al eligibilitatii – daca trece de aceasta etapa se mai face o verificare financiar-administrativa.
Care sunt bancile partenere?
BCR, CEC BANK, Banca Transilvania.
Ce se intampla in caz de esec? Care sunt greselile frecvente pe care le fac aplicantii?
In cazul in care beneficiarul nu respecta obligatiile ce-i revin in urma contractarii finantarii nerambursabile, se iau masuri de recuperare a banilor alocati. Asta ar insemna ca aplicantul sa nu mentina locurile de munca pe perioada de 2 ani, sa instraineze activele sau sa nu mentina activitatea firmei pe perioada de implementare si monitorizare.
Sfatuim pe toti cei care doresc sa acceseze fonduri nerambursabile sa o faca doar daca ar dezvolta oricum acel tip de activitate si din surse proprii (in cazul in care ar dispune de acei bani).
Taguri: consultanta Start Up Nation, fonduri europene, Start Up Nation